Lapwing nyheter

Løser engineering-nøtter for gründere

Lapwing Engineering på Klepp Stasjon har i samarbeid med oppstartsselskapet Rockslice i Bergen utviklet en helt ny og unik teknologi.

-For oss er det forløsende å finne et kompetent teknisk miljø som bistår oss på veien fra idé til konkret produkt. Dette gjør utviklingen raskere og bedre. Det er også verdifullt for oss at vi kan gjennomføre hele prosessen med norske partnere, sier gründerne Jesper Tveit og Kristian Haaga i Rockslice.

Koblingen mellom Rockslice og Lapwing Engineering kom i stand ved hjelp av «Jæren Katapult» eller Manufacturing Technology Jæren. Dette er et prosjekt som siden januar 2023 har gjort jærsk spisskompetanse lettere tilgjengelig for gründerselskaper.

-Samarbeidet mellom Rockslice og Lapwing Engieering viser verdien av å koble oppstartsselskaper mot etablert industri i en tidlig fase. Det er stor interesse fra bedrifter på Jæren om å bistå gründere med å realisere spennende teknologier og innovasjoner, sier prosjektleder i Jæren Katapult, Eirik Storhaug Njærheim.

Han mener at når Rockslice i Bergen som nylig ble kåret til årets gründerbedrift, finner sin samarbeidspartner på Klepp Stasjon, viser dette hvor attraktiv industrikompetansen er på Jæren.

Jone Salte i Lapwing Engineering, som selv er gründer, vet hvordan det er å ha ideer til løsninger som ikke finnes og hva som skal til for å sette dem ut i livet.

-Hos oss er vi eksperter på å utvikle teknologi og produkter som er robuste og som vil virke, samtidig som det skal være mulig å produsere dem på en god måte. Vi bistår med å finne de rette løsningene og detaljene, det er der innovasjonskampen står, sier Salte.

Rockslice har selv 3D-printet en fungerende prototype og gjort automasjon og robotisering, Lapwing Engineering bidrar med engineering, maskinering og testing av prototype i full størrelse. Planen er at prototypen skal lede frem mot et kommersielt produkt.

-Nå nærmer vi oss og det er summen av mange små detaljer som gir et helhetlig resultat. Blant annet har vi med deler som ikke kan maskineres, men som heller skal 3D-printes i stål. I samarbeid med Rockslice og Mechatronics Innovation Lab i Grimstad gjør vi dette, sier Salte.

Teamet hos Lapwing Engineering ser frem til å bistå Rockslice med testing av teknologien i sitt testsenter, kalt Savage T-14TM utpå sensommeren.

-Vi vil bruke Savage T-14TM når vi skalerer opp og kutter veldig store steinblokker. Fordelen teknologien vår er at det ikke er behov for sprenging og at steinen som tas ut kan gjenbrukes til mer enn fyllmasse. Steinen blir tatt ut som store blokker og kan benyttes til mange formål, opplyser Tveit.

Gründerne av Rockslice fikk ideen før bygging av en garasje, der det var behov for å bore og sprenge i fjell.

-Vi ønsket oss en maskin som fungerer som en kniv og som kunne dele opp stein og få den ut i blokker som kan selges i stedet for pukk, forteller Haaga.

Gründerne har allerede vunnet innovasjonspriser for ideen sin. Hos Lapwing Engineering gleder de seg over et spennende oppdrag.

-Med denne utfordringen får vi brukt oss. Det er noe vi liker. Petter Smart-prosjekter er det vi elsker, sier Salte, som har et stødig team av erfarne ingeniører og beregninger med på Lapwing-laget.