Lapwing nyheter

Designer og beregner ultrasterke rørdeksler til havbunnsinstallasjoner

Lapwing Engineering AS har vunnet en engineeringskontrakt med Subsea7 for leveranser til Aker BPs Yggdrasil-utbygging.

-Oppdraget er å beregne og designe dekselløsninger for å skjerme installasjoner på havbunnen. Kravene er at dekslene skal kunne tåle kraftige påkjenninger. Dekslene skal kunne motstå potensielt fallende gjenstander på 1500 KJ, opplyser Freddy Paulsen, VP structural analysis hos Lapwing Engineering.

Til sammenligning er Norsok-kravet enten 20 KJ eller 50 KJ.

-Vi setter pris på slike utfordringer og syns det er kjekt å få bidra til å løse oppgaven. Det er fullt mulig å benytte glassfibermaterialer til å konstruere nødvendig styrke, sier Paulsen, som har bred erfaring med tilsvarende beregninger.

Sammen med teamet hos Lapwing Engineering gjennomfører Subsea7 en rekke ulike simuleringsscenarier ved hjelp av verktøyet Ansys, for å sikre at bygging av deksler til rør og installasjoner på havbunnen gjør jobben.

-Vi har god innsikt i hvordan vi skal gjennomføre simuleringer for å sikre at den endelige løsningen kan motstå tunge slag på havbunnen. Simuleringene settes opp for å demonstrere at de valgte løsningene holder det de lover, med mange ulike og varierte beregninger, sier Paulsen.

Beregnings- og engineeringteamet simulerer løsningene med et bredt spekter av scenarier.

-Modellene våre viser at det er mulig å konstruere så sterke deksler at de vil takle mange situasjoner. Det er grundig reflektert og dokumentert i underlaget vi leverer til Subsea7, opplyser Paulsen.